Kan ik niet beter wachten op waterstof? – DOK88

Kan ik niet beter wachten op waterstof?

Wachten op waterstof betekent dat je zeer waarschijnlijk de komende 10 jaar nog niets verandert. Waterstof is namelijk nog niet in grote hoeveelheden beschikbaar. Bovendien heeft waterstof, ten opzichte van een warmtenet of een warmtepomp, geen duidelijke voordelen in het verwarmen van een woning, enkele uitzonderingen daargelaten.

Waterstof maken kost energie (en geld)

Een korte introductie bij waterstof lijkt nuttig. Anders dan aardgas (CH4) komt waterstof (H2) in de natuur niet voor. Je kan het dus niet oppompen uit een gasveld in Groningen. Je moet het maken. Er zijn meerdere manieren om dat te doen, maar in alle gevallen moet je investeren in fabrieken om het te kunnen produceren. Bovendien gaat bij het maken van waterstof veel (elektrische) energie verloren. Daarom geldt: als er geen noodzaak is om duurzaam opgewekte elektriciteit om te zetten in waterstof, dan doe je het liever niet.

De voordelen van waterstof

Toch heeft waterstof minimaal 3 belangrijke voordelen voor de energietransitie. Ten eerste heeft waterstof de kwaliteit om overschotten elektriciteit langdurig op te kunnen slaan. Dit kan bijvoorbeeld waardevol zijn als er op zonnige dagen veel meer zonne-elektriciteit wordt opgewekt dan er vraag of batterijopslag beschikbaar is. Ten tweede is opgeslagen energie in waterstof veel lichter dan in een batterij; dat maakt het interessant voor (zwaar) transport over lange afstanden, zoals voor vrachtwagens en (wie weet ooit) vliegtuigen. Ten slotte is waterstof belangrijk voor industriële processen, waarbij zeer hoge temperaturen nodig zijn. Die temperaturen worden nu bereikt met aardgas en zijn met elektriciteit niet te maken.

Komende 10 jaar nog geen waterstof voor woningen

Geen van de voordelen van waterstof zijn echt van meerwaarde bij het verwarmen van de meeste woningen, tenzij je in de kelder staal wilt smelten. Meestal zijn verwarmen met een warmtepomp of het aanleggen van een warmtenet efficiëntere oplossingen. Niettemin zal waterstofgas ongetwijfeld ook een rol gaan spelen in de warmtetransitie van woningen. Bijvoorbeeld voor oudere woningen in buitengebieden, die niet verwarmd kunnen worden met een warmtepomp, en waar het aanleggen van een warmtenet niet rendabel is. Maar óók als waterstof daarvoor gaat worden ingezet, dan duurt het zeker nog 10 jaar of langer voordat waterstof in voldoende hoeveelheden beschikbaar komt om ook woningen te verwarmen. Waterstof zal voorlopig alleen op grote schaal gebruikt worden in de industrie en het transport.

Postcodecheck

Vul hieronder jouw 4-cijferige postcode in en check of wij in jouw regio beschikbaar zijn.

Doe onze scan Beschikbaar!

Vind de beste warmtepomp voor uw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs