Ook met (hete) luchtverwarming kan je overstappen naar een warmtepomp en een woning gasloos verwarmen. Er zijn wat details om rekening mee te houden, maar in de meeste gevallen is de stap naar een warmtepomp voor een woning met luchtverwarming niet groter dan voor een woning met conventionele radiatoren.
De basis: wat is (hete) luchtverwarming?
De meeste huizen in Nederland hebben radiatoren of vloerverwarming. In die gevallen verwarmt meestal een cv-ketel verwarmingswater. Dat warme water wordt vervolgens via een buizenstelsel aan- en afgevoerd naar de radiatoren/vloerverwarming in de woning. De radiatoren geven de warmte uit het water vervolgens weer af aan de lucht. Het resultaat: een warm huis.
Bij (hete) luchtverwarming beschikt een woning niet over radiatoren of vloerverwarming, maar wordt verwarmd via een luchtkanalenstelsel waarin warme lucht wordt aangevoerd. In plaats van radiatoren hebben deze woningen daarom luchtroosters in de wand, de vloer en/of het plafond waar warme lucht wordt aangevoerd, en soms afgekoelde lucht wordt afgevoerd.
Twee typen: direct en indirecte gestookte luchtverwarming
Oók bij luchtverwarming wordt de warmte in de meeste gevallen geleverd door een gasgestookte cv-ketel. Dat kunnen ook andere warmtebronnen zijn, zoals bijvoorbeeld het warme water van stadsverwarming. Hét grote verschil met een centrale verwarming op basis van radiatoren is dat het warme water niet via een buizenstelsel op een lange reis gaat door de woning, maar vrijwel meteen in de luchtverwarmer wordt omgezet naar warme lucht.
In sommige gevallen is het transport van het warme water ultrakort, omdat de cv-ketel en de luchtverwarmer zijn geïntegreerd in één apparaat; dit noemen we direct gestookte luchtverwarming. Het is ook mogelijk dat de warmtebron (cv-ketel) en luchtverwarmer twee gescheiden apparaten zijn, die wel in dezelfde techniekruimte hangen. In dat geval spreken we van indirect gestookte luchtverwarming.
Een warmtepomp is een geschikte warmtebron bij luchtverwarming
Omdat óók luchtverwarming werkt met een warmtebron, is die bron in veel gevallen te vervangen door een warmtepomp. Hierin is het wel onderscheid tussen direct en indirect gestookt van belang.
- Bij indirect gestookte luchtverwarming is het vaak letterlijk mogelijk om de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp: cv-ketel eruit, warmtepomp erin (of beter gezegd ernaast).
- Als in de huidige situatie direct-gestookte luchtverwarming wordt gebruikt, dan kunnen de warmtebron en de luchtverwarmer niet worden gescheiden, omdat ze in één apparaat zitten.
- In dat geval zijn er twee opties, waarvan de eenvoudigste is om de overstap te maken naar een nieuw indirect gestookt systeem op basis van een warmtepomp.
- Het is ook mogelijk van de bestaande direct gestookte luchtverwarmer een hybride installatie te maken door hier een zogeheten DX-blok toe te voegen. De installatie bestaat dan uit een binnendeel welke op de luchtverwarmer wordt geplaatst en een split-unit buitendeel, zoals ook wordt gebruikt bij een (standaard)-warmtepomp.
Tweede mogelijkheid om energie te besparen met luchtverwarming: WTW-unit
Naast de overstap van cv-ketel naar een warmtepomp als warmtebron, biedt luchtverwarming nog meer mogelijkheden om zuiniger met energie om te gaan. Beide maatregelen kunnen ook in combinatie worden uitgevoerd voor een optimaal rendement in de woning.
- Wanneer in een bestaande situatie nabij de luchtverwarmer ook een mechanische ventilatie (MV-box) hangt, of in ieder geval een ventilatieafvoerkanaal aanwezig is, dan kan men de MV-box vervangen voor een Warmte-Terug-Win, ofwel WTW-unit*.
- Het afvoerkanaal wordt in dat geval aangesloten op de WTW. Het toevoerkanaal van de bestaande luchtverwarmer, nodig om de lucht in de woning te blazen, is al aanwezig.
- Er zijn WTW-units verkrijgbaar speciaal voor renovatie: deze unit kan geplaatst worden op een bestaande luchtverwarmer. Indien dit niet mogelijk is, kan men ook kiezen voor een losse WTW unit welke naast de luchtverwarmer kan worden geplaatst.
* Het ventileren van een woning is onmisbaar voor een gezonde luchtkwaliteit in de woning. Het nadeel van ventilatie voor het verwarmen van de woning is echter dat in de winter actief warme lucht uit de woning wordt geblazen. Die warme lucht wordt vervangen door koude lucht via de roosters boven de ramen. Zo wordt weliswaar de lucht ververst, maar gaat tegelijkertijd veel warmte verloren. Via een warmte-terug-win-systeem, ofwel WTW, wordt dit probleem gedeeltelijk opgelost door de inkomende koude lucht eerst op te warmen met de uitgaande warme luchtstroom. Beide luchtstromen komen niet direct met elkaar in aanraking, maar dragen wel energie aan elkaar over. Het rendement van de wisselaar is circa 95%, waardoor besparingen van 20% tot 30% mogelijk zijn. Dit wordt ook merkbaar doordat de lucht toevoer temperatuur van de luchtverwarmer (stooklijn) lager kan worden afgesteld.